Nederlands Engels
Facebook Twitter RSS
advies

In Amerika heb ik ruim leren denken

In 1950 keerden achtentwintig studenten en wetenschappers terug van een studie- of onderzoeksverblijf in de Verenigde Staten. Zij waren de eerste Nederlanders die een beurs van de Amerikaanse overheid hadden ontvangen met als doel wederzijds begrip tussen de naties te bevorderen. Manon Kolsteren interviewde voor het boek In Amerika heb ik ruim leren denken 37 alumni van verschillende beurzenprogramma's die het Fulbright Center en haar rechtsvoorgangers beheren. Het leverde een boek op met herkenbare verhalen voor wie ook in Amerika studeerde en een schat aan informatie voor wie dat misschien nog van plan is. De foto's en documenten uit de periode van hun verblijf maken het boek een uitgave die je regelmatig even pakt, als je net als deze alumni je verbonden voelt met studeren in Amerika.

Auteur Manon Kolsteren neemt je mee in haar tocht langs studenten en wetenschappers die tussen 1950 en nu voor studie of onderzoek een periode in Amerika verbleven. De interviews en foto's laten zien hoe de wereld veranderde in de afgelopen 65 jaar en alle studenten en wetenschappers, ongeacht het jaartal van vertrek, toch verbonden zijn door hun periode in Amerika. Herkenbaar voor wie zelf in Amerika verbleef voor studie of onderzoek, inspirerend voor wie van plan is dat te gaan doen.

    In 1950 keerden achtentwintig studenten en wetenschappers terug van een studie- of onderzoeksverblijf in de Verenigde Staten. Zij waren de eerste Nederlanders die een beurs van de Amerikaanse overheid hadden ontvangen, met als doel het bevorderen van wederzijds begrip tussen de naties. De beurzen dragen de naam van senator J. William Fulbright, die zich sterk maakte voor de financiering. Inmiddels zijn we 65 jaar verder en Manon Kolsteren interviewde ter gelegenheid van dit jubileum 37 alumni van een aantal beurzenprogramma's van het Nederland Amerika Instituut en zijn rechtsopvolger de Netherlands America Commission for Educational Exchange (NACEE), sinds 2004 opererend onder de naam Fulbright Center.

    De auteur neemt ons mee naar de vroegste jaren van het Fulbright programma in Nederland en laat ons luisteren naar de verhalen van alumni die nog met de Holland-Amerika lijn naar Amerika reisden om vervolgens per trein hun bestemming te bereiken. Oude foto's en aanmeldingsformulieren komen op tafel. De verhalen uit de recentere jaren, waar regelmatig heen en weer vliegen en contact via internet en telefoon zoveel simpeler is, laten toch zien dat ook nu een verblijf in Amerika voor studie of onderzoek een bijzondere ervaring is die vaker wel dan niet richtinggevend bleek voor de toekomst. 

    Deze hardback uitgave werd vormgegeven door Elle Lepoutre van Leli.

     

    Bestel dit artikel