Nederlands Engels
Facebook Twitter RSS
programma's

Uitwisseling Docenten

Het Fulbright Center organiseert in samenwerking met Nuffic een uitwisselingsprogramma voor docenten naar de staat Massachusetts in de Verenigde Staten. Doel van dit programma is kwaliteitsverbetering door kennismaking met lesmethoden en lespraktijk in het Amerikaanse onderwijs.

Het programma is bedoeld voor docenten in het primair en voortgezet onderwijs, inclusief mbo met een dienstverband van in totaal tenminste 0.5 fte. De duur van het programma is 13 dagen en bestaat uit een groepsgewijze voorbereiding in Nederland, een oriëntatieprogramma na aankomst in de VS van drie dagen en het opdoen van individuele praktijkervaring in kleine groepjes van twee of drie docenten per school. Het verblijf tijdens de groepsoriëntatie is in een gastenverblijf van de partnerorganisatie. Tijdens de individuele fase van het programma worden de deelnemers ondergebracht in gastgezinnen, zo mogelijk bij de docenten van de deelnemende scholen. In Amerika wordt het programma verzorgd door het Institute for Training and Development (ITD). 
 
Deelnemen aan het programma?  
In de jaren 2015, 2016 en 2017 heeft een pilot versie van dit programma plaatsgevonden. Op dit moment is nog niet bekend of het programma een vervolg krijgt. Houd deze website in de gaten voor meer informatie of stuur een mailtje aan de programmamedewerker om op de mailinglist te komen. 
 
Ervaringen deelnemers
Bekijk de video die het Institute for Training and Development maakte om meer te horen over de ervaringen van deelnemers uit 2015, 2016 en 2017.
 
 
Ervaringen deelnemers uit 2017
  • Vera Verwimp, docent Nederlands bij de Academie voor Welzijn van MBO Utrecht deed verslag van de uitwisseling met een vlog. Deze is terug te vinden op haar Youtube kanaal, Vera Amerika.
 
Ervaringen deelnemers uit 2016 
  • Saira Mohammad, docent General American English aan het ROC van Amsterdam, heeft een uitgebreide blog bijgehouden over haar bevindingen in de VS.
  • Christel de Jong, docent sport en afdelingshoofd vwo aan het CS Vincent van Gogh in Assen hield een blog bij met foto's, filmpjes en de antwoorden op haar vragen.
  • Merel Koeman, werkt met hoogbegaafde kinderen bij ABBS het Podium in Amsterdam en hield twee blogs bij; één blog gaat over de uitwisseling en de andere blog werd bijgehouden door haar klas.
  • Koen Pennings geeft Engelse les op het Commanderij College in Laarbeek en maakte dit verslag
 
Ervaringen deelnemers uit 2015 
  • De lokale krant Somerville heeft op 18 november 2015 een artikel gepubliceerd over het bezoek van de Nederlandse docenten met daarin verslag van hun bevindingen.
  • Op de website van Yvonne Scherphof, eigenaresse van Such Fun! in 's-Hertogenbosch, staan verschillende verslagen met foto's over haar indrukken.
  • Roberto Breeveld, docent aardrijkskunde en coördinator internationalisering aan het Liemers College, nam deel aan het programma in 2015 en beschreef zijn verwachtingen van het programma en motivatie voor deelname in de LC Courant.
  • Francis, Thea, Nadine, Yvonne en Michael brachten verslag uit van hun bevindingen tijdens de School Committee meeting van het bovenschools bestuur in het stadshuis van Somerville. Bekijk de beelden, agendapunt 2 vanaf minuut 23.00.