Nederlands Engels
Facebook Twitter RSS
programma's
Dit is kleur 3

Fulbright Programma

Het Fulbright programma is een wereldwijd beurzenprogramma dat studenten, docenten en wetenschappers in staat stelt een periode in de VS door te brengen voor studie, onderwijs en/of onderzoek. Het is een bilateraal programma, wat betekent dat er niet alleen deelnemers naar de VS gaan, maar ook Amerikaanse studenten, docenten en wetenschappers naar het andere land gaan. In totaal bijna 150 landen doen mee. In 52 landen, waarvan de meerderheid in Europa, verzorgt een zogenaamde bi-nationale commissie de promotie van het programma, de selectie van kandidaten  en de begeleiding van de Amerikaanse studenten. Zo ook in Nederland. Deze commissies worden gesubsidieerd door de Amerikaanse overheid en de overheid van het partnerland. In Nederland ontvangt de commisse, te weten het Fulbright Center, subsidie van het Amerikaanse Department of State (buitenlandse zaken) en van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze subsidie wordt aangevuld met donaties van stichtingen zoals de Netherland America Foundation (NAF) en de Holland America Friendship Foundation (HAFF), met sponsorgelden en met beurzen die in samenwerking met Nederlandse universiteiten worden verstrekt, zoals de Universiteit Maastricht, de Erasmus Universiteit, de Vrije Universiteit, en de TU Eindhoven. Voor verdere informatie klik hier.

Campus Scholarship Program

Dit programma is voortgekomen uit het Fulbright programma en stelt vwo-schoolverlaters in staat om een jaar of langer aan een Amerikaans college van goed niveau te studeren. Het Fulbright Center selecteert de kandidaten op grond van studieresultaten, motivatie en aanbevelingen van o.a. docenten. De geselecteerden krijgen een lijst voorgelegd met een aantal opties binnen de zelf aangegeven financiële mogelijkheden, en kiezen daaruit een vijftal colleges. Het Fulbright Center meldt de kandidaat vervolgens bij deze opleidingen aan met het verzoek om een beurs of kostenreductie. De gastinstelling reageert met een aanbieding, die dankzij de uitstekende reputatie van het Fulbright Center kan oplopen tot een beurs  van $ 35.000. De gemiddelde kostenverlaging bedraagt ongeveer $ 15.000. Het is vervolgens aan de deelnemer en zijn/haar ouders om de definitieve keuze te bepalen. Aan dit programma doen jaarlijks tussen de 35 en 45 deelnemers mee. Klik hier voor meer informatie.

 

Individuele begeleiding

Voor vwo- en havo-leerlingen met speciale wensen, zoals het volgen van een volledige bachelor-opleiding in de VS, of sterke voorkeur voor een bepaalde universiteit of opleiding biedt het Fulbright Center individuele begeleiding aan. Klik hier voor meer informatie.

Zomerprogramma's

Het Amerikaanse Department of State biedt ieder jaar een klein aantal Nederlandse studenten de kans om deel te nemen aan een thematisch academisch zomerprogramma. Thema's zijn bij voorbeeld milieu, bestuur en leiderschap, of diversiteit. Zo'n programma duurt ongeveer vijf weken en vindt plaats op goede universiteiten. Een van de interessante aspecten is dat aan het programma ook veel andere Europese studenten deelnemen. Daardoor bouw je niet alleen een netwerk op met Amerikanen, maar ook met Europese studenten. Klik hier voor meer informatie.

Advies en documentatie

Wil je advies of ben je op zoek naar documentie, klik dan  hier voor meer informatie. Het Fulbright Center voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en mag het EducationUSA keurmerk voeren.

Stagevisum verkrijgen

Als je in het kader van je Nederlandse opleiding stage wilt lopen in de VS heb je ALTIJD een visum nodig, ook al ga je korter dan 3 maanden. Grote bedrijven kunnen je daarvoor de benodigde formulieren sturen, middelgrote en kleine bedrijven niet. Je bent dan aangewezen op een bemiddelingsorganisatie. Het Fulbright Center heeft overeenkomsten met enkele Amerikaanse partners om deze formulieren te verzorgen. Klik hier voor meer informatie.

Het Fulbright Center biedt ook veel informatie via Facebook. Volg ons en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.