Nederlands Engels
Facebook Twitter RSS
scholieren

Studeren in de VS

Het Amerikaanse hoger onderwijssysteem is uitermate aantrekkelijk voor buitenlandse scholieren en studenten. Amerikaanse universiteiten staan open voor internationale en Nederlandse scholieren en studenten. Niet voor niets studeren er ruim 723 duizend internationale studenten in Amerika. Van deze studenten komen er ruim 2.000 uit Nederland.

Voordelen studeren in de VS

Studeren in de VS biedt vele voordelen. Internationale studenten kiezen voor een studie in de VS vanwege de kwaliteit en reputatie van de hoger onderwijs instellingen van het land. Een groot aantal universiteiten behoort al jaren lang tot de beste ter wereld. De VS biedt de mogelijkheid te kiezen uit ruim 4.000 verschillende universiteiten en duizenden diverse soorten opleidingen en studies. Een breder en gevarieerder onderwijsaanbod vind je nergens ter wereld.

De aantrekkingskracht van de vier-jarige bachelorfase in Amerika, is dat studenten een brede academische opleiding volgen. Binnen deze liberal arts and sciences opleiding is veel aandacht voor het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden en kritisch denkvermogen. Daarnaast biedt deze bachelor een zeer breed curriculum waar je flexibel kunt studeren. Je volgt vakken uit verschillende disciplines en combineert eenvoudig verschillende hoofdvakken. Bovendien kun je je studie combineren met sport of muziek of andere artistieke vakken. Een ander voordeel is de campus-beleving. Op de Amerikaanse universiteit (met name tijdens je bacheloropleiding) vorm je met alle studenten en docenten een hechte gemeenschap.

Amerikaanse universiteiten staan bekend om hun uitstekende en state of the art faciliteiten en voorzieningen. Je werkt met de modernste technologie en laboratoria. Bibliotheken bieden miljoenen boeken aan en zijn 24 uur per dag open. De docenten aan de universiteiten zijn erg benaderbaar en staan dichtbij hun studenten. Amerikaanse universiteiten staan ook bekend om hun voortdurende aandacht voor en intensieve begeleiding van internationale studenten. Dat internationale studenten zeer welkom zijn, blijkt ook uit de grote hoeveelheid studiebeurzen die Amerikaanse universiteiten beschikbaar stellen.

Studeren in Amerika is een bijzonder verrijkende ervaring; voor je persoonlijke ontwikkeling, opdoen van vele internationale contacten, je Engelse taalvaardigheid en vanzelfsprekend voor je academische opleiding.

Mogelijkheden voor middelbare scholieren

Zit je op de middelbare school of heb je al eindexamen gedaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om in de VS te studeren. Je kunt naar een vierjarig college of university of een tweejarig community college, eventueel gevolgd door nog twee jaar aan een vierjarige instelling. 

Welke mogelijkheid je ook kiest, basiskennis van het Amerikaanse hoger onderwijsstelsel is noodzakelijk. Het Fulbright Center biedt verdere hulp en begeleiding aan in de vorm van informatiebladen, en een zeer uitgebreid documentatiecentrum waar je zelfstandig informatie kunt vinden.

Als je geïnteresseerd bent in college of university, dan kom je wellicht in aanmerking voor deelname aan het Campus Scholarship Program van het Fulbright Center. Wij zorgen er dan voor dat je, na je eindexamen, met een beurs van de universiteit in Amerika gaat studeren.