Nederlands Engels
Facebook Twitter RSS
studenten

Studeren in de VS voor hbo- en wo-studenten

Hoe ziet het Amerikaanse hoger onderwijs eruit en welke mogelijkheden zijn er voor hbo- en wo-studenten?

Het Amerikaanse hoger onderwijs

Het Amerikaanse onderwijssysteem is fundamenteel anders dan het Nederlandse onderwijssysteem. De kwaliteit van het onderwijs is niet bij wet geregeld. De niveauverschillen tussen instellingen kunnen erg groot zijn. Het hoger onderwijs in de Verenigde Staten is in twee fasen ingedeeld: een 'undergraduate' en een 'graduate' fase.

De 'undergraduate' fase

De 'undergraduate' fase duurt vier jaar en wordt afgesloten met een bachelor's graad: een Bachelor's of Arts (B.A.) voor de alfa studies of een Bachelor's of Science (B.S.) voor de bèta studies. De eerste twee jaar zijn algemeen vormend. Per semester stel je een pakket van maximaal vijf vakken samen. Vakken waaraan gedacht kan worden zijn Engelse schrijfvaardigheid, een vreemde taal, geschiedenis, natuurkunde, sociologie, toegepaste kunst, muziek etc. In het derde jaar kies je vervolgens een hoofdvak, het 'major', en eventueel een bijvak, het 'minor'. Ongeveer eenderde van de vier jaar besteed je aan het hoofdvak.

Ga naar 'undergraduate' voor meer informatie.

De 'graduate' fase

Indien je in Nederland de universiteit of de hogeschool hebt voltooid, is de meest logische stap om op 'graduate' niveau in de VS door te gaan studeren. Een Nederlands bachelor- of masterdiploma betekent nog niet dat je direct en automatisch toelating krijgt tot een Amerikaanse universiteit. Deze bepaalt zelf welke studenten worden toegelaten tot de graduate fase. Met een Bachelor's graad van een Amerikaanse universiteit of college kun je in de 'graduate' fase aan een master- of een Ph.D. - opleiding beginnen. Een masteropleiding duurt één tot twee jaar en is in tegenstelling tot een bacheloropleiding specialistisch van aard. De meeste masteropleidingen dienen als voorbereiding tot het uitoefenen van een beroep: bijv. een Master of Education (M.Ed.), een Master of Public Health (M.P.H.) of een Master of Business Administration (M.B.A.). De opleiding tot de graad van Ph.D. - vergelijkbaar met de Nederlandse doctor's titel - neemt gemiddeld vijf tot zes jaar in beslag. Tijdens de eerste twee jaar volg je colleges en leg je examens af. Daarna begint het promotie-onderzoek.

Ga naar 'graduate' voor meer informatie.